Fra skrald til genbrug - lav jeres eget papir
Papir laves af træ på fabrikker kaldet papirmøller. Her bliver træstammer kværtnet til en træmasse, som derefter presses, tørres, farves og formes til papirprodukter.
I dag fældes og bruges der mere træ end der når at blive plantet. Derfor er skovene på verdensplan i tilbagegang og kalder på hjælp. I kan hjælpe med at genbruge og ikke kun smide ud - så lav jeres eget genbrugspapir!
Vejledningen og støberammen har været en del af naturkasserne udviklet af Naturens Børn - kasser, der er fyldt med aktiviteter til at skabe naturoplevelser for hele familien målrettet årstiden.
DIY papir
I stedet for at smide brugt papir, tegninger, aviser eller æggebakker ud, kan I nedbryde og genbruge det til at lave nyt papir, som I selv kan designe.
Det skal I bruge:
-
Stor balje, eks. opvaskebalje eller plastbakke
-
Stykker af papir, avis, æggebakker m.m.
-
Gammelt viskestykke/håndklæde
-
Køkkensvamp/køkkenrulle til at suge vand
-
Blender
Sådan gør i:
1) Riv papir/avispapir i småstykker på højst 2-3cm og put det ned i en balje med vand, så vandet dækker papiret. Lad papiret stå i blød i baljen til næste dag.
2) Tag papiret op af baljen og blend det sammen med noget af vandet til en tyk grød.
3) Fyld godt med lunkent band i baljen og hæld papirmassen derned. Rør godt rundt.
4) Tag nu støberammen og før den lodret ned under vandet. Tag nu støberammen langsomt op af vandet igen i vandret position og lad så meget vand som muligt dryppe af.
5) Vend støberammen ned på et tørt klæde med papiret ned mod klædet. Tør væske op i støberammen med en svamp/køkkenrulle.
6) Fjern forsigtigt rammen og lad massen blive fast. Læg evt. et stykke klæde med en tung bog ovenpå papiret, så det bliver så fladt som muligt.
7) Vent gerne et døgns tid og se om papiret er blevet helt tørt og klar til at blive tegnet på.
Tips!
Papiret kan udsmykkes ved at tilsætte papirmassevandet forskellige materialer f.eks. frø eller blade I har fundet i skoven (gøres efter punkt 3). I kan også tilsætte duftende lavendler eller glimmer/bladguld.
Alternativt, kan I lægge materialer på papiret, når det er kommet op af vandet eller bruge kageudstikkere til at lave til/fra-kort eller pynt på en snor.
Fra støberammen kan man også vende den drænede papirmasse udover en skål beklædt med plastikfolie og lade det tørre til en fin lille skål til nipsting, nøgler og andet.
Om Naturens Børn - naturoplevelser i børnehøjde
Vores børn kommer mindre og mindre ud i naturen end tidligere. Samtidig ønsker flere forældre at komme mere ud i naturen med deres børn. Manglende inspiration er en af årsagerne til at det kan være en udfordring at komme ud med børnene i naturen. Naturens Børns mission er at skabe naturbegejstring i børnehøjde gennem årstidsbestemte Naturkasser, som skal hjælpe børnefamilierne ud og skabe nysgerrighed og interesse for naturen.
”Børnedygtighed er bæredygtighed og hvis vi skal lære den næste generation at passe på vores natur og livet i naturen kræver det, at vi oplever den sammen med dem, skaber nysgerrighed omkring den, samt lære om den.”- Ejer Thea Larsen
I samarbejdet mellem Scandidact og Naturens Børn er det vores vision, at være med til at skabe flere børneambassadører for naturen - nu og i fremtiden!