Svampe: sådan gør du

Efterår er svampetid - men er man ny til at finde svampe, ved man måske ikke helt hvordan, man lige skal gribe det an, så her kommer lidt tips og tricks til den næste svampejagt:

 

 1. Tag det rigtige udstyr med på svampejagt

  Svampe har ikke det ikke godt i plastikposer, da de skal kunne “ånde”. Tag en kurv og fyld den gerne med mindre kurve, brugte jordbærbakker, æggebakker eller lign. Husk også en lille urtekniv og samt en pensel – der findes deciderede svampepensler, men en alm. blød pensel kan sagtens gøre arbejdet. Undgå at plukke svampene med roden, men skær i stedet svampen fri tæt på roden ved jorden, således at sporen stadig er i jorden, og dermed vil spire igen næste år. Pensl svampen fri for jord når du finder den, så sparer du rigtig meget tid på at rense, når du kommer hjem.

 2. Brug en god svampebog

  Tag en god svampebog med. Både nybegyndere og erfarne har brug for en god svampebog – de gode har farvebilleder og beskrivelser af forskellige svampe og så er bøger i lommeformat ganske praktiske.

 3. Spørg!

  Det er godt at spørge folk til råds – svampe er fantastiske, men kan også være meget farlige. Kender du en erfaren svampeplukker, skal du bestemt ikke tvivle med at spørge til råds! Efter en svampejagt kan du tage forbi personen eller tage billeder og sende og få bekræftet, at de svampe du har fundet er spiselige. Der findes også flere facebookgrupper, hvor man kan uploade billeder af sine svampe og få hjælp fra kløgtige svampekendere – vi kan eks. anbefale ”Alle os der elsker svampejagt”

 4. Fokusér på én eller to sikre svampe

  Start med at fokusere på én eller to svampe, som er mere sikre. Der er så mange svampe ude i skoven, at det kan virke helt overvældende at finde ud af hvad de alle hedder. Derved sparer du også energi, hvis du går efter nogle bestemte svampe, i stedet for at bruge en masse krudt på at finde ud af hvilken svamp du er stødt på. Et tip kan være at tilføje én svamp ad gangen til sit repertoire hvert år.

 5. Vær 100% sikker inden du spiser dem

  Det kan ikke understreges nok. Man kan nemlig blive rigtig syg af de forkerte svampe og i værste tilfælde dø, så det er uhyre vigtigt at passe på, hvad man spiser eller smager på. "Better safe than sorry" og hvis du er i tvivl, så lad være med at spise de svampe overhovedet.

 6. Rensning og tilberedning 

  Når du kommer hjem, så rens svampene forsigtigt med en (svampe)pensel, så du ikke får spist en masse jord oveni. Den bedste måde at nyde svampene på, efter min mening, er ved at tilberede dem så simpelt som muligt; smør/margarine smeltes på en pande og svampene vendes og ristes heri med lidt salt til vandet er fordampet. Ved en simpel tilberedning kan du også smage forskellen på de forskellige svampe, hvis du har fundet flere end en slags.

Bliv inspireret til din svampejagt i vores store svampe-udvalg, med nogle af de mest populære svampebøger på markedet og et praktisk svampesæt, der klæder dig godt på til en tur i skoven.