Hvordan passer man bedst på sit mikroskop / stereolup?

Korrekt pleje og vedligeholdelse af dit mikroskop kan forlænge dets levetid med mange år og fremgangsmetoden er stortset den samme på mikroskoper, som på stereolupper.

 

Tip 1 Varsom håndtering

De fleste mikroskopproblemer opstår som et resultat af forkert håndtering. Når du bærer dit mikroskop, skal du holde det ved basen og metalstøttearmen. Løft det ikke op i objektbordet eller okularet, da dette kan forårsage forkert justering. Brug en støvhætte / mikroskoppose, når du transporterer den.

Tip 2 Hold objektivlinse fri af præparatet

Når du bruger dit mikroskop og justerer fokus, kan du være nødt til at sænke objektivlinsen så langt ned som muligt. Linsen bør dog aldrig røre ved præparatet du ser på - beskidte linser kan være ret vanskelige at rengøre.

Tip 3 Rengør efter brug af immersionsolie

Hvis du bruger immersionsolie, skal du altid sikre dig, at objektiverne rengøres umiddelbart efter brug. Objektiv, okularer og kondensator kan fjernes til rengøring. Brug kun linsepapir og rensesæt. Brug ikke opløsningsmidler, såsom sæbe.

Tip 4 Dæk mikroskopet til, når det ikke er i brug

De fleste mikroskoper sælges med en støvhætte. Hold altid dit mikroskop dækket, når det ikke er i brug, også selvom mikroskopet er opbevaret i et skab. Opbevar altid med okularerne siddende på, for at undgå støv i mikroskopet. Hvis mikroskopets okularer skal fjernes, skal du dække rørene med hætter eller en plastikpose med et gummibånd omkring øjenrøret.

Tip 5 Pas på pæren

Efter brug af mikroskopet skal du slukke for lyset og vente på, at den afkøles i flere minutter, før du lægger den væk. Ved at lade pæren køle af, forlænger du dens levetid. Når du tænder og slukker mikroskopet, skal du bruge knappen på mikroskopet, ikke stikkontakten. Tænd ikke for mikroskopet, mens du bruger fuld lysintensitet. Rør aldrig ved pæren med fingrene, da kropsolier kan brænde ind i pæren og reducere dens levetid. Brug derimod et klæde til at gribe fat om præsen. Opbevar et lille lager med udskiftningspærer, og brug altid den rigtige type pære.

Tip 6 Opbevar på et rent, tørt sted

Sørg for, at du ikke opbevarer dit mikroskop i et område, der har ætsende kemiske dampe, der kan ødelægge linser eller metaldele eller ved siden af opløsninger, der kan lække. Saltholdig luft og gennemgribende fugt kan også forårsage skader over tid. Sørg for, at dit skab er ventileret.

Tip 7 Brug kun specielt linsepapir, rensesæt eller rensepen til rengøring af linserne

Linser kan let ridses og bør behandles med stor omhu. Brug en aspirator til at fjerne støv (en del af dette rensesæt). Klæbrige rester kan fjernes med linsepapir fugtet med destilleret vand eller linserengøringsopløsning og gnides forsigtigt ved hjælp af en cirkulær bevægelse. Brug aldrig skarpe instrumenter eller noget slibende på mikroskoplinserne

Tip 8 Opbevar din brugermanual og skruenøgler på et sikkert sted

Mikroskoper leveres ofte med en brugermanual og specialnøgler efter behov. Se altid brugervejledningen, før du foretager justeringer på dit mikroskop og brug de medfølgende skruenøgler. Spænd aldrig for meget eller brug magt, ligesom der heller ikke må benyttes upassende værktøjer. Dette kan beskadige delene og forårsage uoprettelig skade.

Tip 9 Udfør et årligt vedligeholdelseskontrol

På årlig basis skal bevægelige dele på mikroskopet rengøres og smøres. Fjern fedt og snavs fra glidende overflader med en ren klud. Påfør et meget tyndt lag med litiumbaseret fedt på glidefladerne. Tænderne på stativet og tandhjulene skal ikke fedtes ind. Kontroller ledningerne og stik for sikkerhed, og tjek dit lager af udskiftningspærer.

Tip 10 Få dit mikroskop serviceret af en professionel

En tommelfingerregel siger at et mikroskop bør serviceres for hver 200 timers brug eller hvert 3. år, alt efter hvad der kommer først. Vi hjælper jer gerne med servicering - også selvom mikroskopet ikke er købt hos os! Kontakt os på info@scandidact og få et tilbud.

 

Se det store udvalg af mikroskoper.

Se det store udvalg af stereolupper.